Πως να βελτιώσετε την εμφάνιση του ιστοχώρου σας

Written by | 01 September 2010 | Published in 2010 September
Πολύ συχνά πέφτω πάνω σε ένα ιστοχώρο και ξέρω ότι έχει φτιαχτεί με Joomla! γιατί... μοιάζει με Joomla!. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμμα δημιουργικότητας διεθνώς, οπότε αποδίδω αυτό το φαινόμενο είτε σε ασφυκτικό προϋπολογισμό, είτε στην άγνοια του κατασκευαστή του ιστοχώρου. Τι θα λέγατε να δούμε ένα απλό και γρήγορο κόλπο που μπορεί να βελτιώσει άρδην την εμφάνιση των ιστοχώρων σας και να σας ανοίξει δημιουργικές διεξόδους στην χρήση του Joomla! που μέχρι τώρα φάνταζαν αδύνατες;

Το Joomla! συχνά παρομοιάζεται με λογισμικό κατάδειξης-και-κλικ δημιουργίας παρουσιάσεων, όπως το PowerPoint ή το Impress. Σύμφωνοι, το Joomla! κάνει την δημιουργία ιστοχώρων εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, χωρίς να χρειάζεται να ξέρετε πως λειτουργεί εκ των έσω, ή έστω τι είναι η HTML. Παρόλα αυτά, για να δημιουργήσετε ένα συναρπαστικό ιστοχώρο χρειάζεστε κάτι παραπάνω από αυτό. Αυτό που καθορίζει την επιτυχία ενός επαγγελματία δημιουργού ιστοχώρων, τόσο οικονομικά όσο και σαν εμπειρία για τον πελάτη του, είναι τα μικρά τρικ που του επιτρέπουν να κάνει την δουλειά του αποτελεσματικά.

Μία από τις βασικότερες τεχνικές για την δημιουργία άρτιων ιστοχώρων είναι η ικανότητα να χειρίζεστε αποτελεσματικά τα ενθέματα. Συχνά τα παραβλέπουμε, αλλά τα ενθέματα είναι ο πρακτικότερος τρόπος να ενσωματώσετε ποικίλο περιεχόμενο σε μία μοναδική σελίδα. Η μόχλευση της χρήσης τους από απλούς φορείς περιεχομένου σε θεμελιώδη τμήματα του περιεχομένου σας μπορεί να μεταμορφώσει τον ιστοχώρο σας από βαρετό σε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η παρακάτω τεχνική έχει αποδείξει την αξία της αμέτρητες φορές και σε μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών τύπων ιστοχώρων. Την αποκαλώ τεχνική των “Εικονικών θέσεων ενθεμάτων”.

Ένα από τα λιγότερο γνωστά στοιχεία σχετικά με τα ενθέματα είναι ότι η λίστα με τα ονόματα των πιθανών θέσεων στα οποία μπορούν να εμφανίζονται δεν είναι στατική και αμετάκλητη. Παρόλο που στον διαχειριστή ενθεμάτων βλέπετε εξορισμού την λίστα με τις θέσεις που ορίζει το τρέχον πρότυπο, το πεδίο είναι ένα σύνθετο πλαίσιο και όχι μια αναπτυσσόμενη λίστα. Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε κλικ στο όνομα – όχι το βέλος που δείχνει προς τα κάτω – και να γράψετε ένα δικό σας όνομα θέσης, ακόμη κι αν αυτό δεν ανήκει στην λίστα. Για παράδειγμα μπορώ να δημιουργήσω ένα νέο ένθεμα του τύπου mod_custom (“HTML κατά παραγγελία”) και το τοποθετώ στην θέση foobar.

Για μισό λεπτό! Το πρότυπο υποτίθεται ότι φορτώνει και εμφανίζει μόνο τις θέσεις ενθεμάτων που γνωρίζει, σωστά; Ναι, όντως έτσι είναι... αλλά αυτό είναι το όλο νόημα αυτής της τεχνικής. Εάν τοποθετήσετε ένα ένθεμα σε μια ανύπαρκτη θέση αυτό δεν εμφανίζεται παρά μόνον εάν εσείς το “υλοποιήσετε” εντός κάποιου άλλου περιεχομένου, π.χ. άρθρου. Ο ευκολότερος τρόπος να το πετύχετε είναι να χρησιμοποιήσετε το πρόσθετο “Content – Load Module” (βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργό στον ιστοχώρο σας). Απλώς επεξεργαστείτε ένα άρθρο και εισάγετε το μαγικό κείμενο { loadposition foobar } χωρίς τα κενά μεταξύ των αγκυλών. Όταν θα δείτε το αποτέλεσμα στον ιστοχώρο θα παρατηρήσετε ότι το μαγικό κείμενο αντικαταστάθηκε από το περιεχόμενο των ενθεμάτων αυτής της θέσης.

Δημιουργικές ιδέες με εικονικές θέσεις ενθεμάτων

Καλή η θεωρία, αλλά υποθέτω ότι διαβάζετε αυτό το άρθρο με στόχο να χρησιμοποιήσετε την γνώση σε πραγματικούς ιστοχώρους. Παρακάτω θα δούμε μερικούς βασικούς τρόπους χρήσης που έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικούς ιστοχώρους. Μπορείτε να δοκιμάσετε και δικές σας παραλλαγές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε δημιουργικοί, δηλαδή αυτό ακριβώς που επιθυμεί και το Joomla! να σας επιτρέψει να κάνετε.

Διαφημίσεις μέσα σε ένα άρθρο

Η εισαγωγή διαφημίσεων στο σώμα ενός άρθρου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον συντελεστή κλικ (CTR). Στον αγώνα σας για αύξηση των διαφημιστικών εσόδων θα βρείτε έναν πολύτιμο σύμμαχο στο ένθεμα ClickSafe Google AdSense της JoomlaSpan. Αυτό το ένθεμα κάνει εξαιρετικά απλή υπόθεση την ενσωμάτωση διαφημίσεων Google AdSense. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ορίσετε τις παραμέτρους των διαφημίσεών σας στο ένθεμα, να το αναθέσετε σε μια εικονική θέση – π.χ. articleads – και στην συνέχεια να εισάγετε το μαγικό κείμενο { loadposition articleads } σε όποιο σημείο του άρθρου θέλετε, ιδανικά ακριβώς κάτω από το διαχωριστικό “Διαβάστε περισσότερα”. Δουλεύει έξοχα!

Βάλτε σχόλια στα άρθρα σας

Μπορεί το Joomla! 1.6 να μην έχει ενσωματωμένη δυνατότητα προσθήκης σχολίων στα άρθρα, αλλά ειλικρινά δεν με νοιάζει! Η ενσωμάτωση on-line υπηρεσιών σχολίων όπως το Disqus ή το IntenseDebate είναι, όπως έλεγε ένας καθηγητής μου, “παιδική υπόθεση”. Μια υποσημείωση πριν συνεχίσουμε. Όλα αυτά τα συστήματα σχολιασμού απαιτούν την εισαγωγή ενός μπλοκ Javascript, αλλά το Joomla! εξορισμού αφαιρεί τον κώδικα Javascript από τα ενθέματα “HTML κατά παραγελία”. Μη φοβού, η λύση είναι ευκολότερη απ' ότι φαντάζεστε.

Πηγαίνετε στο διαχειριστικό μέρος του ιστοχώρου σας και κάντε κλικ στο μενού Περιεχόμενο, Διαχείριση Άρθρων. Κάντε κλικ στο κουμπί “Παράμετροι” επάνω δεξιά και βρείτε την ομάδα ρυθμίσεων “Επιλογές φίλτρων” προς το τέλος. Ας πούμε ότι θέλετε οι Διαχειριστές και οι Υπερδιαχειριστές του ιστοχώρου να έχουν την δυνατότητα εισαγωγής Javascript. Επιλέξτε τα πάντα στο “Φίλτρα ομάδων” εκτός από τις επιλογές “Διαχειριστής” και “Υπερδιαχειριστής” με Control-κλικ (Windows, Linux) ή Command-κλικ (Mac OS X). Επιλέξτε το “Κατάλογος προγραφών (Εξ ορισμού)” από το “Είδος φίλτρου” και σώστε. Αυτό χρειάζεται να το κάνετε άπαξ.

Για να δώσετε την Javascript στο ένθεμα “HTML κατά παραγελία” πρέπει να απενεργοποιήσετε προσωρινά τον επεξεργαστή κειμένου. Αν έχετε τον εξορισμού επεξεργαστή του Joomla! (TinyMCE) μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ στο κουμπί “Εναλλαγή” στο κάτω μέρος του επεξεργαστή. Η μπάρα εργαλείων εξαφανίζεται και μπορείτε να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση του κώδικα Javascript της αγαπημένης σας υπηρεσίας σχολίων. Απλό, έτσι;

Μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε την ιδέα για ενσωμάτωση οποιασδήποτε υπηρεσίας, όπως ενδεικτικά: Twitter, δελτία καιρού, Facebook, γκαλερί εικόνων του Flickr ή της Picassa, ή ακόμη και καλάθια αγορών του Google Checkout! Οποιαδήποτε υπηρεσία προσφέρει κώδικα HTML ή Javascript για την ενσωμάτωσή της στον ιστοχώρο σας μπορεί να δουλέψει. Το μπόνους; Δεν χρειάζεστε εξειδικευμένα – και ενίοτε ακριβά – ενθέματα για να το κάνετε.

Βάζοντας δημοσκοπήσεις στα άρθρα

Τόσο, μα τόσο από! Φτιάξτε ένα ένθεμα “Δημοσκόπησης”, επιλέξτε την δημοσκόπηση που θέλετε από την λίστα και δημοσιεύσατέ το σε μια εικονική θέση, π.χ. poll1. Μετά δώστε το μαγικό κείμενο { loadposition poll1 } μέσα στο άρθρο σας, εκεί που θέλετε να εμφανιστεί η δημοσκόπηση. Έτοιμο!

Συναρμολογώντας την ιδανική αρχική σελίδα

Αυτή την χρήση την λατρεύω. Την έχω χρησιμοποιήσει σε ιστοχώρους εφημερίδων, blog, ακόμη και στο επαγγελματικό μου ιστοχώρο. Αντί να ορίσετε μια συγκεκριμένη εφαρμογή για την αρχική σελίδα του ιστοχώρου σας, θέσατε το εξορισμού μενού ως προβολή ενός άρθρου. Αυτό το άρθρο μπορεί να είναι εκτός κατηγοριών, για δική σας διευκόλυνση. Φτιάξτε έναν πίνακα μέσα στο άρθρο αυτό και βάλτε ένα μαγικό κείμενο σε κάθε κελί, για να φορτώνετε από ένα συγκεκριμένο ένθεμα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας από ένα ένθεμα K2 Tools που εμφανίζει το τελευταίο άρθρο μιας και μόνο κατηγορίας μπορώ να φτιάξω το πρωτοσέλιδο μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας. Βάζοντας μερικές τροφοδοσίες RSS και το Frontpage Slideshow μπορώ να δημιουργήσω μια πιο “δυναμική” πρώτη σελίδα.

Προσοχή όμως! Αν δεν έχετε σχεδιάσει πολύ προσεκτικά το τι θα μπει που και πως, κινδυνεύετε να φτιάξετε την διαβόητη “σελίδα - φυλλάδιο του σούπερ μάρκετ” ή “σελίδα Φρανκενστάιν”. Κοινώς, επειδή μπορείτε δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε. Μην παρασυρθείτε και βάλετε ότι ένθεμα κυκλοφορεί στην αγορά σε ένα πρωτοσέλιδο. Κρατήστε το λιτό και λειτουργικό. Η λογική του “μπούγιου” στην πρώτη σελίδα είναι κατάλοιπο την εποχής της έντυπης διαφήμισης και λειτουγεί αρνητικά στον διαδικτυακό σας επισκέπτη, καθώς θεωρείται κιτς και σπατάλη του χρόνου του επισκέπτη.

Εν κατακλείδει...

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, υπάρχει ανεξάντλητη δυνατότητα για την δημιουργική παρουσίαση του περιεχομένου σας και της ολοκλήρωσης ενός ιστοχώρου με τίποτε άλλο εκτός από τα βασικά εργαλεία που σας παρέχει το ίδιο το Joomla!. Ακόμη και διαφημίσεις εντός του άρθρου μπορείτε να βάλετε με το ένθεμα “HTML κατά παραγελία”. Η δύναμη είναι – κυριολεκτικά – στις άκρες των δακτύλων σας. Πηγαίνετε τώρα να φτιάξτε έναν όμορφο ιστοχώρο!

Read 28239 times Tagged under Greek