Μεταφορά ενός Joomla! site σε διαφορετικό Web Server

Written by | 01 December 2010 | Published in 2010 December
Πολλές φορές χρειάζεται να δουλέψουμε την ιστοσελίδα μας σε τοπικό Web Server και στη συνέχεια, αφού έχουμε τελειώσει, να την "ανεβάσουμε" σε πραγματικό Web Server. Επίσης υπάρχουν οι περιπτώσεις που χρειάζεται να αλλάξουμε Web Server και πρέπει να μετακινήσουμε όλη τη Joomla! ιστοσελίδα μας. Πλέον η διαδικασία είναι πολύ απλή και στις δύο περιπτώσεις.

Τι θα χρειαστουμε

Για τη μετακίνηση θα χρειαστούμε το νέο Web Sever, ένα πρόγραμμα FTP για τη μεταφορά των αρχείων, τη νέα βάση δεδομένων που θα δημιουργήσουμε στο Web Server και φυσικά την εφαρμογή Akeeba Backup που θα βρούμε στο http://www.akeebabackup.com/ που θα αναλάβει όλη τη διαδικασία της μεταφοράς.

Απο που ξεκιναμε

Έχοντας ως δεδομένο την κατοχή ενός Web Server θα δημιουργήσουμε τη βάση δεδομένων. Στη συνέχεια θα εγκαταστήσουμε το Akeeba Backup στην υπάρχον Joomla! ιστοσελίδα μας. Κατόπιν θα πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας από τη Joomla! ιστοσελίδα μας. Τέλος θα "ανεβάσουμε" τα αρχεία στο νέο Web Server και θα κάνουμε τη νέα εγκατάσταση.

Δημιουργια βασης δεδομενων σε Plesk Web Server

Αφού έχουμε συνδεθεί με την περιοχή διαχείρισης του Plesk κάνουμε κλικ στο κουμπί Databases.

plesk1

Στην επόμενη οθόνη εμφανίζεται η περιοχή για τη δημιoυργία της νέας βάσης δεδομένων. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Add New Database.

plesk2

Στην oθόνη που εμφανίζεται πληκτρολογούμε το όνομα της νέας βάσης δεδομένων και κάνουμε κλικ στο κουμπί OK.

plesk3

Αμέσως μετά τη δημιουργία της νέας βάσης δεδομένων εμφανίζεται η οθόνη όπου πρέπει να δημιουργήσουμε το χρήστη της βάσης μας. Κάνουμε κλικ στο κουμπί  Add New Database User.

plesk4

Στην επόμενη οθόνη πληκτρολογούμε το Username και το Password του χρήστη της βάσης δεδομένων και κάνουμε κλικ στο κουμπί ΟΚ. Ο χρήστης δημιουργήθηκε και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τη βάση δεδομένων μας.

plesk5

Με παρόμοιο τρόπο δημιουργούμε τη βάση δεδομένων και το χρήστη και σε Web Server με CPanel.

Ληψη και εγκατασταση της εφαρμογης Akeeba Backup

Επισκεπτόμαστε το παρακάτω URL
http://www.akeebabackup.com/download/official/akeeba-backup/akeeba-backup-3-1-5.html και στη δεύτερη ενότητα με τίτλο Akeeba Backup Core κάνουμε κλικ στο κουμπί Download now.

download

Αποθηκεύουμε το συμπιεσμένο αρχείο στην επιφάνεια εργασίας. Συνδεόμαστε στην Περιοχή Διαχείρισης της ιστοσελίδας μας και από το μενού Επεκτάσεις επιλέγουμε την εντολή Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε από την επιφάνεια εργασίας το αρχείο com_akeeba-3.1.5-core.zip. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουμπί Μεταφόρτωση Αρχείου & Εγκατάσταση. Εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη.

install

Ληψη αντιγραφου ασφαλειας με το Akeeba Backup

Το Akeeba Backup μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας με που θα περιέχει δεδομένα διαφόρων τύπων.

  1. Μόνο τη βάση δεδομένων.
  2. Μόνο τα αρχεία της ιστοσελίδας
  3. Τα αρχεία της ιστοσελίδας και τη βάση δεδομένων (full backup)
  4. Επιλεγμένα αρχεία από την ιστοσελίδα
  5. Επιλεγμένοι πίνακες από τη βάση δεδομένων

Εμείς φυσικά θα επιλέξουμε το full backup αφού ο στόχος μας είναι η μεταφορά ολόκληρης της ιστοσελίδας (αρχεία & δεδομένα). Από το μενού Εφαρμογές επιλέγουμε την εντολή Akeeba Backup. Στην οθόνη που εμφανίζεται κάνουμε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις.

backup1

Στην περιοχή των ρυθμίσεων το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τύπο του αρχείου που θα δημιουργηθεί. Στην ενότητα Ρυθμίσεις για Προχωρημένους και από την αναδιπλούμενη λίστα Μηχανή δημιουργίας αρχειοθηκών επιλέγουμε την εντολή Μορφή ZIP. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση.

backup2

Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το αντίγραφο ασφαλείας. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Λήψη Αντιγράφου. Στην επόμενη οθόνη εάν θέλουμε προσθέτουμε κάποια σχόλια σχετικά με το αντίγραφο ασφαλείας. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουμπί Λήψη Αντιγράφου Τώρα!.

backup3

Ξεκινάει η διαδικάσια δημιουργίας του αντιγράφου ασφαλείας. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόψουμε τη διαδικασία ούτε να μετακινηθούμε σε άλλη σελίδα. Ο χρόνος δημιουργίας του αντιγράφου ασφαλείας εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων της ιστοσελίδας. Το Akeeba Backup μπορεί να ανταποκριθεί και σε ιστοσελίδες με τεράστιο όγκο αφού χρησιμοποιεί τεχνολογία Ajax ώστε να αποφεύγονται οι χρόνοι απόκρισης του Web Server.

backup4

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Διαχείριση Αντιγράφων Ασφαλείας.

backup5

Στην οθόνη που εμφανίζεται βλέπουμε τη λίστα με τα αντίγραφα ασφαλείας που έχουμε δημιουργήσει. Στη λίστα αυτή φαίνεται η ημερομηνία της δημιουργίας, ο όγκος του αντιγράφου, ο χρόνος εκτέλεσης, ο τύπος του αντιγράφου και φυσικά ο σύνδεσμος για τη λήψη του αντιγράφου στο σκληρό μας δίσκο. Κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο που βρίσκεται στη στήλη Αρχειοθήκη και αποθηκεύουμε το αρχείο του αντιγράφου ασφαλείας στην επιφάνεια εργασίας. Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία δημιουργίας του αντιγράφου ασφαλείας.

backup6

Μεταφορτωση των αρχειων στον Web Server

Αφού αποσυμπιέσουμε το αρχείο του αντιγράφου ασφαλείας στην επιφάνεια εργασίας στη συνέχεια με ένα πρόγραμμα FTP θα πρέπει να μεταφέρουμε τα αρχεία που θα εξαχθούν στον αρχικό κατάλογο του Web Server ή σε όποιον άλλο φάκελο θέλουμε. Ένα τέτοιο δωρεάν πρόγραμμα είναι το FileZilla. Ο χρόνος της διαδικασίας μεταφοράς εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων.

Εγκατασταση απο το αντιγραφο ασφαλειας

Αφού έχουμε μεταφέρει όλα τα αρχεία στο νέο Web Server πληκτρολογούμε το domain π.χ. http://www.mydomain.gr ή το φάκελο που τυχόν έχουμε δημιουργήσει π.χ. http://www.mydomain.gr/newjoomla/. Εμφανίζεται η πρώτη οθόνη της εγκατάστασης όπου γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος των ρυθμίσεων του Web Server. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Επόμενο.

restore1

Στην επόμενη οθόνη εισάγουμε τα στοιχεία της βάσης δεδομένων και του χρήστη. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι τα νέα στοιχεία που έχουμε ορίσει και όχι τα παλιά που είχε η ιστοσελίδα μας. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Επόμενο.

restore2

Ξεκινάει η διαδικασία εγκατάστασης και επαναφοράς του αντιγράφου ασφαλείας. Όταν ολοκληρωθεί εμφανίζεται ένα παράθυρο που μας ενημερώνει για την πρόοδο. Κάνουμε κλικ στο κουμπί ΟΚ.

restore3

Στην επόμενη οθόνη ορίζουμε τις πληροφορίες της ιστοσελίδας και τις ρυθμίσεις του διαχειριστή. Όλα τα στοιχεία αυτά μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και αργότερα. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Επόμενο.

restore4

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Τελευταίο βήμα είναι να διαγράψουμε ή να μετονομάσουμε το φάκελο Installation ή να αφήσουμε το Akeeba Backup να το κάνει για εμάς κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο αφαιρέσετε τον φάκελο installation. Μόλις γίνει αυτό μπορούμε να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα μας ή την Περιοχή Διαχείρισης.

Το σημαντικό είναι ότι μέσα στα αρχεία και στα δεδομένα της βάσης δεδομένων υπάρχουν όλα τα πρόσθετα που τυχόν είχαμε εγκαταστήσει, τα μενού που είχαμε δημιουργήσεις και γενικά όλες οι ρυθμίσεις. Μπορούμε πλέον να δουλέψουμε στο νέο μας Web Server χωρίς να έχουμε χάσει τίποτα.

Μην ξεχνάτε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας ανά τακτά διαστήματα ώστε να διαθέτετε πάντα την τελευταία έκδοση της ιστοσελίδας σας.

Read 32333 times Tagged under Greek