7 minutes reading time (1332 words)

Joomla! siteler ile iyi sıralama elde etmek için temel SEO

Joomla! siteler ile iyi sıralama elde etmek için temel SEO

Google mühendisleri harıl harıl arama sonuçlarına daha kaliteli sıralamalar elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla da Google Algoritması sıklıkla güncellenerek sıralamaların manupüle edilmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Google'ın kaliteli site kavramını oluştururken kullandığı argümanlar arasında değişmeyen ve vazgeçilmez olan bazı kurallar barındırıyor. Bu argümanlar direk olarak website'nizin Google sıralamasına en etki eden faktörleri içermesinden ötürü özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Sitenizin hızı, içeriklerin doğru bir şekilde planlanmış olması, ziyaretçilerin biilgiye en kısa yoldan en hızlı şekilde erişilebilmesi, sayfa tasarımı ve tasarıma ait (özellikle CSS vb.) hataların hiç olmaması yahut en aza indirilmiş olması gibi temel faktörler Google için sitenizin kalitesini ortaya koyacak olan ilk faktörlerdir. Etkili bir SEO için online pazarlama taktiklerinin de etkisinin farkında olarak kaliteli bir alt yapıya sahip içerik yönetim sistemi, Joomla! ile çalışmak gibi...

Arama sonuçlarında iyi bir sıralamanın yolunun içerik planlamasından geçtiğini belirtmiştik, dilerseniz bu konuyu biraz açalım ve özellikle dikkat edilmesi gereken bazı hususları ele alalım.

Arama Motoru Dostu Link'ler

  • Kategori ve Menü Öğeleri

Hemen hemen her SEO ve arama motoru optimizasyonu yazısında rastlayabileceğiniz SEO'ya uygun URL'ler'in arama motorlarına uygunluğu ilk sırada yer alır. Bu hususun sıralamalara etkisinin ne denli önemli olduğunun göstergesidir. Arama motoru dostu bağlantıların ilk adımı içeriklerinizin kategorisinden başlar, menü öğelerini oluşturmayla devam eder ve en sonunda tüm URL yapısının arama motorlarına uygunlaştırmasında nihayetlenir.

Site içi URL yapısında kategorilerin ve menü öğelerinin özellikle takma ad (title alias)'larının bağlantılı olduğu içeriklere ait anahtar kelimeler ile şekillendirilmesi ileride geleceği üzere arama motoru dostu bağlantılar oluşturmanın ilk adımıdır. Bu nedenle seçilen kategori isimleri ve menü öğelerinin takma ad kısımlarını etkili bir SEO için doğru planlanması gerekir. Yazının ilerleyen kısımlarında bu konuyu da kapsayacak şekilde yapılacak olan açıklamalarla daha net olarak göreceğiniz gibi.

  • Bağlantıların SEO Uygunluğu

Sitenizin içinde yer alan tüm bağlantılar arama motorlarınca gezilirken bağlı bulunduğu içerik taranarak anahtar kelimeler ile beraber konuya ait ayrıntılı ve geliştiricileri tarafından bilinen bir metod ile değerlendirilerek Algoritma süzgecinden geçirilir. Sonuçta bu işlemi yapanın bir "bot" olduğu düşünülürse bağlantılarımızı tarayan bu bot'a içeriklerimizin konusu hakkında bilgiyi baştan sunarak taramanın bizim lehimize daha iyi sonuçlar üretmesini sağlayabiliriz.

Bir arama motoru bot'u sitenize ilk geldiğinde tarayacağı bağlantıyı okur ve karşısına "http://www.link.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=456" şeklinde bir link yapısı çıkarsa bu bağlantıdan siz ne anlayacaksanız arama motoru örümcekleri de ancak onu anlar. Ta ki tıklayıp içeriğe gidip, içeriğin meta'larından bilgi alıp taraması gerektiği yere kadar içeriğinizi tarayana kadar. Bu en başta bir zaman kaybıdır ki bir arama motoru örümceğinin içeriğinizin meta'larından sonra yukarıdan aşağıya kaçta kaçını taradığını bilemeyiz.

Bu aşamada arama motoru bot'larına sitemize daha ilk geldiği anda bağlantının içeriğe olan alakasını yine bağlantının kendisinden verdiğimizde sonuç çok daha farklı olacaktır. Yukarıdaki örnekte verdiğimiz bağlatı içeriğinin "http://www.link.com/dersler/seo-ipuclari.html" şeklinde sunulması hem arama motorunun içeriğimizi anlamasında zaman kazanmasına hem de olası yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesinde etkili olacaktır. Ayrıca bu bağlantıda geçen anahtar kelimelerin içeriğimizin temeli olduğunu değerlendirecek olan bot'lar içeriğimizi bu kelimeler dahilinde değerlendirecektir.

Anlamlı linkler ve bu linklerde yer alan anahtar kelimeleri büyük bir market'e girdiğinizde alışveriş kategorilerinin ayrıldığı bölümler ve bu bölümlerdeki stantlar olarak düşünebilirsiniz. Dorğu yönlendirmeye sahip uyarı tabelaları ile markete girdiğinizde ne aradığınızı ve neyin, nerede olduğunu rahatlıkla görürsünüz. Aradığınız şeye ne kadar hızlı ve kolay erişmişseniz sizin için ilk etapta değerli olan da budur. Aynı hissiyatınızı yukarıda örneklemeye çalıştığımız bot'un da paylaşacağından emin olabilirsiniz, her ne kadar sanal bir beyin olsa da...

Tabi bunun hemen ardından anahtar kelimeleri içeren bağlantının tıklandığında içeriğinde kullanılan meta anahtarları ve buna uygun, gerektiği gibi anahtar kelimelerin dağıtılmış olduğu bir yazı. Bıunlar birbiri ile bağlantılı ancak ayrı süreçler olduğundan özetleyebilmek adına bu kadar açıklama ile yetinebiliriz.

  • Okunaklı Bağlantıları Aktifleştirme

Joomla! yukarıda bahsi geçen daha anlaşılır ve kısa bağlantılar oluşturmak için size özellikle Joomla 3.x ile beraber çok daha ayrıntılı bir ortam sunar. Bunun için yönetim panelinizdeki "Genel Yapılandırma Ayarları" kısmına girerek sağ üst kısımda yer alan "Arama Motoru Uyumluluğu Ayarları"nı aktif hale getirmek. İlk seçenek aktif edildiğinde menünüze bağlı olan içeriklerin az önce verdiğimiz örnekteki gibi okunaklı ve kategori/menü planlamasında yaptığımız şekilde anlamlı bağlantıları elde etmiş olacağız. Tabi sunucunuz Apache mod_rewrite özelliğine destek veriyorsa o zaman bu bağlantılar çok daha kaliteli bir yapıda sunulacaktır.

Sayfa Değeri (PageRank)

Günümüzde PageRank kavramının pek önemli olmadığını, sıralamaya etkisinin olmadığını vurgulayan SEO yazarları olmasına rağmen siz onlara aldırmayın. Google'ın arama motoru sıralamasına dair algoritması dahilinde hala PageRank olması gerektiği yeri koruyor. Zaten Google bunun için PageRank kavramını hala kullanıyor, aksi halde ne işe yarayabilirdi ki?

İşte siz, farkında olmadan bu değeri olması gerektiğinden daha düşük belirlenmesine etki ediyor olabilirsiniz. Sitenizin ana bağlantısı iki tür olur bir "www.link.com" veya "link.com" Bu durum Google'ın sitenizi iki site gibi değerlendirmesine ve PageRank'in de bölünmesine sebebiyet verebilir. Ayrıca Google'ın çok önem verdiği "yinelenen içerik" anlamında da olumsuz bir sonuca sebebiyet verilebilir. Bu nedenle; her ne kadar adres satırına siteniz "www" eklenerek olsun veya eklenmeden olsun direk tarayıcı kendisi "www" ekleyerek düzeltiyorsa da bu sizi yanlış yönlendirmesin. Halen sayfa değeriniz ikiye bölünüyormuş gibidir ki siz .htaccess" dosyanızda bir değişikliğe gitmemişseniz.

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.(.+)$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%1/$1 [R=301,L]

Yukarıdaki iki satırlık .htaccess kodu ile arama motorları sitenizin "www" olarak bir bütün halinde değerlendirilmesini sağlar ve yukarıda bahsettiğimiz olumsuzluğun önüne baştan geçebilirsiniz.

Site İçi İçerik Optimizasyonu

Search Engine Ranking Pages (SERP) olarak SEO literatüründe yer alan ve On-page SEO olarak adlandırılan sayfaların arama motoru sıralamasındaki yerine etki eden faktördür. Yazımızın başlarında vurguladığımız menü öğeleri ve bunlara bağlı içeriklerin bu faktöre etkisini bu başlık altında biraz daha açacağız.

Menüleri düzenlemek üzere açtığımızda düzenleme sayfası içeriğinde yer alan menünün bağlı olduğu içerikleri özetleyen doğru bir takma ad ile isimlendirilmesi gerektiği zaten bahzedilmişti. Şimdi üst taraftaki sekmede yer alan (Joomla 3.x'e göre) "Gelişmiş Seçenekler >> Sayfa Görüntüleme Seçenekleri" kısmına girip "Tarayıcı Sayfa Başlığı" kısmına 70 karakteri geçmeyecek şekilde o menüye bağlı sayfada gösterilecek olan başlığı özel olarak belirliyoruz. Bu işlem direk olarak arama motoru sıralamasına etkisi olmamakla beraber arama motoru sonuç sayfasında tıklanma oranını yükselten bir işlem olduğunu unutmayın.

Aynı şekilde içeriklerimize ait düzenleme sayfasına girdiğimizde içeriğe ait anahtar kelimeleri içeriğimizle doğru orantıda ve abartmadan yazmak ve diğer meta etiketlerinden açıklama kısımlarına 155 karaktere kadar içeriğimizin alakasını özetleyen bir açıklamayı girmek arama motoru bot'larından almak istediğimiz iyi sonuç için en önemli adımdır.

Yazımız tahmin ettiğimden de uzun olduğunu görmekle beraber bundan sonraki kısımları kısa kısa geçeceğim için beni mazur göreceğinizi umuyorum.

  • İçerik başlıkları (heading)

Menümüze ait kategori sayfası için olsun, direk içerik sayfası için olsun başlıklarda kullanılacak CSS sınıfı hayli önemli. Özellikle "<h1> ve <h2>" etiketleri hayli önemli. Özelliikle yeni geliştirilen Joomla Tema'ları kodlayıcıları tarafından bu özelliğe dikkat edilerek geliştiriliyor ve standart olarak kullanıcısına sunuluyor. Kullandığınız temada bu özellikler yoksa ve manuel eklemeye izin veren esnek bir yapıya sahip tema'ya sahipseniz özelliklerde başlıklarda ve alt başlıklarda bu etiket ile boyutlandırılmış olmasına özen gösterin. Başlık dışında içeriklerde kullanmak için ise zaten kullandığınız yazı editörüne göre ya bu seçimli butonlarla sağlanır yahut kod sayfası görünümde siz yazınıza ekleyebilirsiniz.

  • Resimler

Joomla sitenizin medya yöneticisinde yer alan yüklenmiş tüm resimlerin açıklama ve alt açıklama kısımlarına resminizi tanımlayan etiketleri mutlaka yazın. Böylelikle resimlerinizin de daha iyi indexlenmesi ve sonuç sayfasında görüntülenmesini sağlamış olacaksınız. Böylece kullanıcılar aradıkları resimler arasında sitenizde yer alan ve indexlenmiş bu resimleri daha iyi bir sıralamada daha etkin şekilde bulabilecekler. Tabi "robots.txt" diye adlandırılan Joomla ana dizininde yer alan dosyanın içinde "Disallow: /images/" satırının olmadığına, varsa sildiğinize emin olmanız gerek. Bu satır resim klasörünüzün arama motoru botlarınca taranmamasını talep ettiğiniz anlamına gelir.

  • Devamını Oku!

Joomla site sahiplerinin iyi bildiği bir seçenek olan, giriş yazısı ile yazımızın tümünü niteleyen "devamını oku" bağlantısı optimize bir site için tam olarak uygun değildir. Bunun yerine, mesela yazı başlığımız "Joomla! siteler ile iyi sıralama elde etmek için temel SEO" olsun, bu durumda "devamını oku" yazısı yerine içeriğimizin başlığının ya tamamı yahur anahtar kelimelerinin yer alması sıralamalarda olumlu etki yapacaktır. Makale seçenekleri kısmından "Devamını Oku Metni" kısımından bu değişikliği yapabilirsiniz.

İnanın söylenecek o kadar şey ve belki de açıklanmaya muhtaç çoğu yeri üstün körü geçmiş olabilirim. Daha geniş bir zamanda bu yazıyı da destekleyen şekilde farklı bir yazı ile onları da telafi edebilirim. Eski yazılarıma bakarsanız aslında knuların birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu da görebilirsiniz. Umarım sizler için faydalı ve zamanınızı harcamaya değer bir yazı olmuştur. Saygılarımla.

0
Time to Hit the Road Running!
 

Comments

Already Registered? Login Here
No comments made yet. Be the first to submit a comment

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://magazine.joomla.org/